Baringsbegin

Als de vliezen breken probeer dan wat water op te vangen in een bakje of glas. Lukt dit niet dan kunt u een maandverband in uw onderbroek doen en daarop de kleur van het vruchtwater beoordelen.
* Bel ons direct als het vruchtwater bruin of groen is, ook midden in de nacht.
* Bel ons overdag (tussen 8 en 22 uur) als het vruchtwater helder is. "Helder" is vaak wat wittig van slijm of vlokjes of wat rozig door een beetje bloedverlies.
Als uw vliezen gebroken zijn en u hebt nog geen of weinig weeën neem dan elke 4-6 uur uw temperatuur op. Bij een temperatuur boven de 37.5 graden moet u ons bellen. Ga met gebroken vliezen niet meer in bad zolang u nog geen sterke weeën hebt, gebruik geen tampons en ga niet meer vrijen.
Als de bevalling begint met weeën komen die meestal eerst een tijd onregelmatig. Zolang de weeën onregelmatig zijn kunnen het ook nog oefenweeën zijn en weer helemaal afzakken. Als de bevalling door gaat zetten worden de weeën regelmatig en komt er ook een opbouw in. De weeën zelf duren steeds langer en de pauzes worden juist korter.
Het is normaal om tijdens de weeën wat bloed te verliezen. Vaak begint dat als bij een menstruatie met wat bruinig bloed, vaak ook slijmerig en later meer helder rood. Verliest u echter in 30 minuten zoveel bloed dat een heel maandverband vol is, bel ons dan.
In de laatste weken van de zwangerschap kunt u slijmprop afscheiden. Dat kan echt een prop zijn maar meestal is het wat meer slijmerige afscheiding. Bij deze afscheiding kan ook een klein beetje bloed zitten, daar hoeft u niet van te schrikken. De slijmprop geeft aan dat u in de laatste fase van de zwangerschap bent gekomen. Soms komt de bevalling snel daarna op gang, maar vaak kan dat ook nog meer dan een week duren.
Het is ook belangrijk in de laatste weken van de zwangerschap goed te letten op het bewegen van de baby. Vaak worden de bewegingen minder hard en groot omdat het kind minder ruimte heeft in de buik. Gemiddeld moet een baby minstens 6 keer per dag bewegen.  Als uw kind ineens veel minder beweegt dan u gewend bent, is het goed daar extra op te letten. Ga liggen en maak bewust contact met uw kind om te kijken of daar reactie op komt. Lukt dit niet en voelt u echt minder bewegen neem dan contact met ons op.
Rond de 36e week van de zwangerschap hebben we op de praktijk besproken wanneer u ons belt tijdens de bevalling. De bevalling hangt allemaal af of u voor het eerst gaat bevallen of u al eerder partussen heb doorgemaakt. Bij de primigravida duurt de bevalling wat langer, terwijl bij vrouwen die al meerder bevallingen hebben ondergaan dat veel vlotter gaat. Ook is het verstandig om zo goed mogelijk uitgerust te zijn en uw krachten te sparen voor het moment dat u echt moet gaan persen. Want het kan gebeuren dat ten tijde u echt moet gaan persen u helemaal uitgeput bent.
Als het kind geboren is wordt het direct op de blote borst van de kersverse moeder gelegd. Daar wordt het wat afgedroogd en met warme doeken bedekt. Voor het kind is dit belangrijk om bij te komen van de bevalling en te wennen aan de enorme overgang die het doormaakt. Voor de ouders is dit de tijd om rustig hun kind te bekijken en kennis te maken. Ook lichamelijk is dit huid op huid contact heel waardevol. Het vermindert de geboortestress van de baby en zorgt voor rust. Bovendien ondersteunt het de hormoonveranderingen die gaan zorgen voor de aanmaak van de borstvoeding. We laten jullie zo lang mogelijk ongestoord van dit moment genieten. Meestal gaat de baby na ongeveer een uur ook op zoek naar de borst, vindt die vaak zonder hulp en gaat voor het eerst drinken.
Bel ons zeker als u ongerust bent! Onrust werkt niet bevorderlijk bij een bevalling en wij kunnen op veel vragen makkelijk een antwoord geven.
Voor vragen kunt u ons gerust een mail sturen naar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.